RASLAVICE: Pri rekonštrukcii kostolnej veže našli listinu a staré mince

30.01.2011 Bardejov

Raslavice 29. januára (TASR) – Najstarším stredovekým objektom na území obce Raslavice v Bardejovskom okrese je súčasný evanjelický Kostol sv. Trojice, ktorý je zaradený aj do zoznamu kultúrnych pamiatok.
Keďže na stavbe sa podpísal čas a niektoré jeho časti boli značne poškodené, bola potrebná rekonštrukcia. Prioritou bola zatekajúca strecha a zníženie vlhkosti obvodových múrov.
Podľa Petra Paľu, ktorý sa podieľal na spracovaní žiadosti na získavanie dotácie z Ministerstva kultúry SR, rozhodnutie o terajšej rekonštrukcii kostola padlo v roku 2009. Na realizáciu spomínaných prác sa podarilo z ministerstva kultúry získať 8000 eur a ďalšie peniaze vyzbierali veriaci z Raslavíc a okolitých obcí.
Pri odstraňovaní starej strešnej krytiny, v novembri minulého roka, našli pod krížom v takzvanej makovici kovovú tubu s listinou a mincami. \"Ten list bol napísaný v roku 1926, kedy bola uskutočnená predchádzajúca rekonštrukcia veže. Je tam napísané, kto bol v tej dobe farárom v Raslaviciach, kto bol richtárom, predstaveným cirkvi v tom období a tiež sú tam vymenovaní majstri, ktorí sa zúčastňovali na rekonštrukcii, \" spresnil Paľa. Doplnil, že odkaz bol napísaný na hrubšom okrovom papieri a okrem spomínaných údajov tu bolo zaznamenané, že zakrytie strechy v tom období stálo 8000 korún československých.
V zapečatenej kovovej tube, ktorú otvorili v prítomnosti pracovníkov prešovského Krajského pamiatkového úradu, bolo uložených aj 15 starých mincí, pričom najviac ich pochádzalo z obdobia, keď boli vykonávané práce. Niektoré z nich však pochádzali aj z 19. storočia a podľa Paľu sa tu našli aj mince s podobizňou rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie s dátumom vyrazenia okolo roku 1760.
Napriek tomu, že nájdený odkaz nemusí mať vo finančnom vyjadrení veľkú hodnotu, dôležitá je predovšetkým jeho historická hodnota.
\"Z odkazu uloženého v makovici sa dozvedáme opäť niečo viac o živote našich predkov. Všetci veríme, že rekonštrukciu veže, ktorá momentálne beží, sa nám podarí úspešne dokončiť a budeme môcť opäť do makovice vložiť odkaz pre budúce generácie, \" konštatoval Paľa.
Podľa niektorých historikov na tomto mieste stál kostol už od druhej polovice 13. storočia. Pôvodne katolícky kostol neskôr v období 16. -17. storočia slúžil evanjelikom. V prvej polovici 18. storočia sa opäť vrátil katolíckej cirkvi. Po výstavbe nového katolíckeho kostola v obci, v 90. rokoch minulého storočia, stredoveký objekt odkúpila evanjelická cirkev a v súčasnosti nesie meno sv. Trojice.
 

Vyberte región

mark